Prisbelönt tonsättare en av tre nya hedersdoktorer

2018-06-20
Jan Sandström, tonsättare och professor vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet, Jacqueline Van Gent, associate professor i historia vid University of Western Australia och Nancy Hornberger, professor vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania, har av humanistiska fa...

Tjugotre nya pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-06-11
Umeå universitet har nu ytterligare 21 meriterade och två excellenta lärare. Det är resultatet av den senaste omgången i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 162 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet.

Sociala medier stärker trogna väljare

2018-05-28
Användningen av sociala medier i politiska kampanjer kan bidra till demokratisk utveckling. Men det kan också medverka till en utbredd illiberalism. Det slog medieforskaren Daniel Kreiss fast i samband med en gästföreläsning vid Umeå universitet.

SR: Poesi om mäns våld mot kvinnor

2018-05-24
Josefin Olsson, masterstudent i genus och litteraturvetaren Annelie Bränström-Öhman, båda Umeå universitet, medverkar i Sveriges radio P4 med poesi om mäns våld mot kvinnor.

SR: "Umeå är Norrlands PK-huvudstad"

2018-05-21
Sveriges radios valprogram "Det politiska spelet" gästade den 17 maj Umeå universitet. Medverkade gjorde bland andra medieforskaren Jesper Enbom.

Den svenska enhörningen – storyn om Spotify

2018-05-02
I den nyutkomna boken Den svenska enhörningen – storyn om Spotify, skriver medie- och kommunikationsforskaren Pelle Snickars och Rasmus Fleischer, forskare i ekonomisk historia, båda Umeå universitet, om Spotifys krokiga resa till musik- och techvärldens absoluta mittpunkt.

Vad nätet gör med oss och vad vi gör med nätet

2018-04-13 (från 2018-04-10)
”The Inheritance of the Digital” utgör temat i senaste numret av tidskriften Cultural Analysis. Flera forskare från Umeå universitet bidrar som skribenter varav en, Coppélie Cocq, docent i samiska studier, även medverkar som gästredaktör.

Doktorandstipendium tilldelas doktorand från Institutionen för kultur- och medievetenskaper

2018-04-11
Föregående helg tilldelades Petter Bengtsson, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för kultur- och medevetenskaper, ett personligt doktorandstipendium från Markussens Studiefond.

Sidansvarig: Jonas Vågström