Avhandling i etnologi prisas

2018-11-13
Hur görs vardagslivet hållbart? Vilka möjligheter och utmaningar möter den som vill minska sin miljöpåverkan? Matilda Marshalls avhandling "Hållbarhet till middag: en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet" har prisats med The Baltic University Programme Award.

Hör Evelina Liliequist i ett poddsamtal om stolthet bortom staden

2018-10-19
Evelina Liliequist, doktorand i etnologi vid humfak, och Anna Olovsdotter Lööv, postdok i genusvetenskap, LU, medverkar i Miun:s podcast FGV Pod 1 (Forum för genusvetenskap). Avsnitttet av podden spelades in i Östersund i samband med Sapmi pride 2018 och rubriken är Stolthet bortom staden.

SR: Spotify köper licenser direkt av artister

2018-08-08
"Pelle Snickars är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet och driver ett forskningsprojekt om Spotify. Enligt honom är frågan komplex, men det finns argument för varför Spotify skulle vilja bli mer självständiga i förhållande till skivbolagen."

BBC World Service - Christina of Sweden: Queen of Surprises

2018-07-30
Vad vet du om Drottning Kristina? I det senaste avsnittet av BBC World Service The Forum behandlas den svenska drottningens liv och leverne. I expertpanelen hittar vi Kultur- och medievetenskapers Stefano Fogelberg Rota!

Prisbelönt tonsättare en av tre nya hedersdoktorer

2018-06-20
Jan Sandström, tonsättare och professor vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet, Jacqueline Van Gent, associate professor i historia vid University of Western Australia och Nancy Hornberger, professor vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania, har av humanistiska fa...

Tjugotre nya pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-06-11
Umeå universitet har nu ytterligare 21 meriterade och två excellenta lärare. Det är resultatet av den senaste omgången i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 162 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet.

Sociala medier stärker trogna väljare

2018-05-28
Användningen av sociala medier i politiska kampanjer kan bidra till demokratisk utveckling. Men det kan också medverka till en utbredd illiberalism. Det slog medieforskaren Daniel Kreiss fast i samband med en gästföreläsning vid Umeå universitet.

SR: Poesi om mäns våld mot kvinnor

2018-05-24
Josefin Olsson, masterstudent i genus och litteraturvetaren Annelie Bränström-Öhman, båda Umeå universitet, medverkar i Sveriges radio P4 med poesi om mäns våld mot kvinnor.

Sidansvarig: Jonas Vågström